365 spórolási tipp

Ismerd meg az önsegélyező pénztárat! – 5. spórolási tipp

önsegélyező_pénztár_kezekAz önsegélyező pénztárakra ugyanúgy jár a 20 százalékos jövedelemadó-visszatérítés, mint az egyéb jobban ismert pénztári befizetések után (nyugdíjpénztár, egészségpénztár).  Hát használd ki! 2016. január eggyel olyan törvényi változások történtek, amely hatására egyre többen fogják azonban az önsegélyező pénztárakat is megismerni és kihasználni.

Mielőtt a változásokat megnéznénk előtte érdemes megtudni, mire is használható fel az önsegélyező pénztárak tagdíja, hogy egy kis kedvet csináljak hozzá. Elsősorban gyerekes családokban vagy gyermeket tervező családoknál érdemes végig gondolni a benne lévő lehetőségeket.

Mire használhatod fel?

  • szülési támogatás
  • terhességgel összefüggő orvosi kiadások (számlával igazolva, összeghatár nélkül)
  • igazolt jövedelemkiesésre (GYED, GYES közötti különbségre)
  • családi pótlékra jogosult gyermek oktatási költségére (minimálbér összegéig/gyerek/év)

Mi van, ha mégsem lesz gyerekünk?

  • igazolt jövedelem kiesésre táppénz, munkanélküliség esetén
  • otthoni vagy idős gondozásra (nyugdíjminimum összegéig havonta)
  • gyógyszerekre vagy gyógyászati segédeszközökre
  • temetési támogatásra (hozzátartozóra is)

Milyen törvényi változások léptek érvénybe 2016. január 1-től?

Lehetővé válik ugyanis, hogy az egészségpénztárak felvegyék az önsegélyező pénztárak szolgáltatási jogcímeit, illetve viszont, az önsegélyező pénztárak is elláthatják immár majd az egészségpénztárak funkcióit is.

Az eddigiekben csak közösségi számláról finanszírozható lakás jelzáloghitel törlesztés támogatása és a védett fogyasztók közüzemi díjának támogatása szolgáltatási jogcímek átkerülnek az egyéni számláról (is) finanszírozható jogcímek közé. Különösen az előbbi (a lakás jelzáloghitel törlesztés támogatása lehetősége) jelenthet kedvező finanszírozási módozatot sokak számára. Erről még biztos fogok írni részletesen a jövőben!
Közben meg is írtam, hogy tudod a lakáshitelt önsegélyező pénztárból fizetni.

Mi ennek a hatása?

Azok a pénztárak, amelyek mind egészségpénztárral, mind önsegélyező pénztárral rendelkeznek, összefogják vonni a két pénztár típusukat, a leggyorsabbak már össze is hívták a közgyűlést, és össze is vonták a két pénztárat. Mert innentől fogva nincs sok értelme két önálló intézményt fenntartani.

Mindkét korábbi pénztárnak bővül a szolgáltatási köre, az önsegélyező pénztáraké az egészségpénztárak által finanszírozott egészségügyi ellátásokéval, az egészségpénztáraké pedig az önsegélyező pénztárakéval.

Az összevonások hatására megszűnhetnek számlaszámok, így érdemes figyelni a közleményeiket és leveleiket és nem rutinszerűen utalni, a pénztárakba, bár átállási idő biztosan lesz.

Az önsegélyező pénztárakról itt olvashatsz részletesen, ha eddig egészségpénztárad volt csak, akkor is érdemes megismerkedni vele, mert plusz lehetőségekként már az egészségpénztárral is hozzájuthatsz ezekhez a szolgáltatásokhoz. Ha tudjátok, használjátok ki, mert így is több pénz marad a családi kasszában!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!