365 spórolási tipp

13 + 1 zöldség helyes tárolása – 39. spórolási tipp

zöldségek2Ha nem vagy tisztában a zöldségek helyes tárolásával, akkor bizony gyorsabban romlanak. Ez pedig azt jelentheti, hogy a szándékod ellenére, mégis a szemetesben vagy a komposztálóban landolnak.

Van néhány alapszabály is, amit bizony minden háziasszonynak érdemes betartania:

  • Érdemes közepes méretű, de a méretéhez képest nehezebb zöldséget választani.
  • Ha hosszabb ideig szándékozol nagyobb mennyiségű zöldséget tárolni, akkor érdemes időnként átválogatni, és a romlásnak indultakat kidobni, az egészségesek közül.
  • A zöldséget és a gyümölcsöt, ne tárold együtt, mert így a zöldségek gyorsabban kicsírázhatnak.
  • Ha már látod, hogy nem tudod időben felhasználni, akkor készítsd fagyasztásra elő és tedd a konyhakész zöldséget a fagyasztóba, így vitamin tartalma is jobban megmarad és szívesen is fogod felhasználni. Nem, mint a már fonnyadt példányokat.

Nézzük zöldségenként (legalább is, amit a köznyelv annak hív), mert van, amelyiknél nehéz eldönteni zöldség vagy gyümölcs is valójában?

uborka1. Uborka:

Közkedvelt zöldség, vitamin és ásványi anyagtartalma is magas, egész évben megtalálható fajtája a kígyóuborka. Hideg érzékeny, a 8-10 °C az ideális hőmérséklete, amit az alsó fiókokban van általában. Jól tárolható, hűtőben kb. 2 hetet eláll.

 

 

paprika2. Paprika:

Magas C-vitamin tartalmú zöldség, ízben itt is nagy a különbség a télen üvegházban illetve az idényben, napfény érlelte példányok között. Eltarthatósági ideje viszonylag hosszú 1,5 – 2 hét, helye a hűtőszekrény alsó fiókja.

 

 

 

burgonya3. Burgonya:

Népszerű zöldség, a spórolásra kényszerülő családok alapélelmiszere. Fagytól, az alacsony hőmérséklettől (2-4 °C) óvni kell, mert megfagy és megédesedik és alkalmatlanná válik a fogyasztásra. Ideális tárolási helye a hűvös (6 -10 °C), száraz és sötét hely lenne. Ha csak kismértékű az édesedés, akkor valójában még nem fagyott meg, érdemes olyankor 10-15 °C-on tárolni egy hétig, és nagy valószínűséggel újra fogyasztható lesz. Nagyobb mennyiséget pincében, elvermelve szokás tárolni. Én a burgonyát mégis inkább berakom a hűtő alsó fiókjába, mint a nem túl hideg spájzban kicsírázzon. Ha csírázásnak indul, akkor viszont le kell törni azokat, hogy a krumpli ne ráncosodjon.

vöröshagyma4. Vöröshagyma:

A magyar konyha alapzöldsége. Jól szellőző, alacsony páratartalmú, helyen lenne érdemes tárolni, de hol van ilyen hely a mai lakásokban. Régen fűzért fűzve padláson tárolták. Hűtőszekrényben megpuhulhat, de van jobb hely? Mert a nem kellően hűvös spájzban meg kicsírázik. Csak közvetlenül felhasználás előtt pucoljuk meg, ellenkező esetben jellegzetes aromáját elveszíti. Kisebb mennyiségeket vásároljunk egyszerre, így az ideális tárolás csak rövid ideig a mi feladatunk. Kisebb, keményebb, méretűkhöz képest nehezebb példányokat válasszunk, ami hajtásnak indult vagy puhább, ne vásároljuk már meg.

fokhagyma5. Fokhagyma:

Számos jó élettani hatása van: vértisztító, koleszterincsökkentő, antibiotikus és emésztésserkentő hatású. Általában fűszerként használjuk, kis mennyiséget vásárolunk belőle. Száraz, sötét, hűvös helyen kellene tárolnunk, hűtőszekrényben azonban megpuhulhat, én szerencsére ezt nem tapasztalom, egy-egy fejet szoktam csak otthon tárolni. Nejlon zacskóban befülledhet és megpenészedhet, semmi esetre se tároljuk így. Fokhagymát nagyobb mennyiségben szintén szokták fűzérbe fonva padláson tárolni.

karalábé6. Karalábé:

Számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, segíti a vér savtalanítását. Tárolására 0 °C körüli hőmérséklet ideális, így tedd a hűtő leghidegebb alsó polcára. Így kb. 1 hétig őrzi meg frissességét. Plusz egy trükk nedves rongyba csavarva tesszük a hűtőszekrénybe, akár 1 hónapig is friss maradhat. Nyersen kiváló nassolni való az egész családnak, ha friss és nem fás a gyerekek is szívesen elrágcsálják.

 

sárgarépa7. Sárgarépa:

Fényre és a melegre is érzékeny, ezért a hűtőszekrény alsó fiókja kiválóan alkalmas a tárolására. Ha pincébe tesszük az hűvös és szellős legyen, nagyobb mennyiséget pedig homokban tároljunk, a többi gyökérzöldséggel hasonlókép tegyünk. Olcsó és kiváló rágcsálni való egész évben.

 

 

káposzta8. Fejes káposzta:

Télen olcsó és kiadós zöldségféle, ráadásul a tárolás is jól bírja. A hűtőszekrény alsó polcán, akár egy hónapig is eláll. Mivel jól tárolható, érdemes tartalék ételnek (nagyobb étvágyú épp a család, vagy vendégek érkeznek) valamilyen káposztás ételt kitalálni.

 

 

kelkáposzta9. Kelkáposzta:

Csonterősítő, rákellenes és vérnyomás-szabályozó hatású növény, ezért érdemes gyakran fogyasztani. A hűtőszekrény alsó zöldséges fiókjában tárolható, levelei 3-5 napig maradnak frissek, így érdemes ezen az időn belül felhasználni.

 

 

saláta10. Saláta:

Csak valóban friss fejet vigyél haza, vagy azonnal használd fel, mert egyébként rövid időn belül dobhatod ki. Tárolására hűvös, sötét hely az ideális. A hűtő alsó polcain, lehetőleg közvetlenül a rácson tartsuk, így az alsó része sem romlik meg. Lazán papírba csomagolva a gyümölcstároló rekeszben szintén tárolhatjuk. Mások azt tanácsolják, csavard nedves konyharuhába. Az én taktikám az, hogy napon belüli fogyasztásra veszek csak fejes salátát, egyébként előnyben részesítem a jégsalátát, ami sokkal jobban bírja a tárolást.

 

brokkoli11. Brokkoli:

Antioxidáns, rákmegelőző zöldség. Mosatlanul a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében. Nem próbáltam még ki, de olvastam egy olyan trükkről is, hogy érdemes felhasználásig egy tál hideg vízbe áztatva, nejlonzacskóval lefedve, hűtőszekrényben tárolni. Már rövid tárolás után is megsárgulhat, megfonnyadhat, ezért érdemes a menüt úgy tervezni, hogy vásárlás utáni napokban felhasználni vagy konyhakészre előkészítve fagyasztani.

 

cukkini12. Cukkini:

Fogyókúrázok kedvenc zöldsége, mert alacsony a kalóriatartalma, és jól ízesíthető fűszerekkel. Vásárláskor válaszd a kicsi, zsenge, hibátlan cukkinit. Ne vedd meg a sérült példányokat, mert nem jól tárolható vagy aznap használd még fel, ha egyébként friss és az ára is kedvező. A hűtőszekrény felső zöldségtároló rekeszében, papírba csomagolva érdemes. Én magam papír nélkül szoktam, de így is eláll egy hétig.

 

1padlizsán3. Padlizsán:

Számos jó tulajdonsággal rendelkezik ez a zöldség is. Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású. Az érett, szép (kemény és fényes héj) padlizsánok jól tárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 4-5 napig minőségromlás nélkül. Mivel a padlizsán utóérlelhető, ezért a kevésbé érett példányokat érdemes szobahőmérsékleten beéretni.

 

 

paradicsom313 + 1 Paradicsom:

Közkedvelt zöldség, ma már egész évben kapható, de a nyáron hazánkban érő fajtáknak, egészen más a zamata, mint a télen kaphatóknak. A paradicsomot, nem jó hűtőben tárolni, mert jelentősen csökken az íz tartalma, zamata és meg is keményedik Az ajánlott hőmérséklet 16 °C, jól szellőző módon. Spájzban van az ideális helye. Hát ezt nem könnyű betartani a legtöbb lakásban. Én, ha puhuló paradicsomom van, egészben berakom a fagyasztóba és zöldség és húsleveseknél használom fel. Igen csökken a zamata, de mégse dobom ki, és ezekben az ételekben nem a paradicsom a domináns íz. Természetesen utolérő fajta, így a kevésbé érettek is be tudnak érni utólag. Ha már kénytelen vagy hűtőben tárolni, akkor válaszd az ajtót, mert a hűtőn belül ott van a legmelegebb. Zöldségek között gyorsan romlónak számít.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vivien Kovács says:

    A saláta tárolásával kapcsolatban: én a vásárlást követően,a lehető leghamarabb leveleire szedem, nagyon alaposan megmosom, lecsepegtetem, csíkokra vágom, vagy darabokra szabdalom és salátacentrifugában(nagyon megéri a beruházás annak, aki szereti a fejes salátát!!!!)kicentrizem. Hihetetlen milyen színű folyadék jön ki belőle, az alapos mosást követően is! Majd frissen-tartó edényben tárolom a hűtőben 3-4 napig!Az 4. napon is ugyanolyan friss és ropogós, mint frissen!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!