365 spórolási tipp

5 tipp a pénzügyileg is boldog kapcsolatért

Egy párkapcsolatban a vita egyik főforrása lehet a pénz. Lássuk be a rózsaszín köd után az összecsiszolódás két legnagyobb gyilkosa, az eltérő szexuális igény és gyökeresen eltérő pénzügyi kultúra. De ez utóbbin, nem is olyan nehéz segíteni, ha néhány szabályt betart mindkét fél.

 

 

 

  1. Legyenek közös pénzügyi célotok, amit mindkét fél nagyon szeretne elérni. Pl. egy közös nyaralás, egy saját otthon, amiért egy irányba húztok, amiért közösen hajtotok a mindennapokban. Nagyon sok vitát fog szülni, ha egyetlen közös cél sincs. Nem egy kapcsolat ment már ezen tönkre. De ha nincs közös cél, miért vagytok együtt?

 

  1. Beszéljétek meg egyértelműen közös vagy külön kassza, ne csak úgy történjenek a dolgok. Mindkét módszernél láttam jól működő kapcsolatot, mert a lényeg nem ez, hanem a kommunikáció.

Ha külön kassza mellett döntöttetek, akkor beszéljétek meg, kinek miről kell gondoskodnia és tartsa is ahhoz magát. Ha pedig valami akadályozza a teljesítésben, azonnal jelezze a másik félnek.  Ha jelentősen változnak a jövedelemviszonyok pl. GYES, valamelyik fél munkanélküli lesz, azonnal üljetek le és beszéljétek át újra. Hozzatok új játékszabályokat, mindkét fél megelégedésére.

Közös kassza esetén az legyen a házi pénzügyminiszter, aki jobb pénzügyi döntéseket hoz, akinek kevésbé folyik ki a pénz a keze közül. A másik fél közösen megbeszélt keretet kapjon, egy-egy terület megoldására pl. konyhapénz.

 

  1. Mindig legyen mindkét félnek egy elszámolás nélküli kerete, úgynevezett felnőtt zsebpénze, amit szabadon a hobbijára vagy akár a másikra költhet apró figyelmesség formájában. Az összegnél sokkal fontosabb, hogy legyen. Ebben az esetben nem kell megbeszélni, hogy miért az a méregdrága pecabot vagy a 45. pár cipő került be a háztartásba. Legyen mindenkinek egy pici külön pénzügyi játszótere.

 

  1. Már a kezdetektől legyen értéke az otthoni munkának is. Ez nem azt jelenti, hogy ezért feltétlenül fizetni kell a családon belül (bár még ezt is elbírom képzelni, hisz szabadon elvégezhetőek ezek), de ne legyen természetes, hogy mindig tiszta a lakás, a szekrény tele tisztára mosott és hajtogatott ruhával és minden este finom főtt ételtől roskadozik az asztal.

Ne csak a pénzügyekben, de itt is legyenek felosztva a feladatok, soha ne vedd természetesnek, a látszólag odavarázsolt dolgokat. Legyen szó egy kocsi javításról, egy bevásárlásról, a tiszta ruháról, értékeld a másik erő feszítését. Látszólag ennek semmi köze a pénzügyekhez, de gondold végig, a család mennyit spórol ezeken. Ha a család egyik tagja jól és szívesen főz, a másik a fizetős takarítónő helyett elvégzi a munkát, vagy éppen meg tudja szerelni az autót vagy összerak egy bútort. Ezek ne legyenek természetes dolgok, mindig köszönd meg és légy hálás érte. Tiszteld a másik erőfeszítéseit, amit a családért tesz.

 

  1. Ne adjatok kölcsön, pontosabban csak akkor, ha azt az összeget oda is tudnátok ajándékozni. Ez azért fontos, mert ez így nem a Ti kapcsolatotokat fogja rombolni, ha esetleg mégse kapnátok vissza, egy családtagtól, vagy a legjobb havertól. Soha ne adj kölcsön a párod tudta nélkül, ha közös kassza van.

 

Ha az 5 tipp helyett csak egyet adhatnék, akkor azt mondanám, ne legyen a pénz tabu, beszéljetek róla, pontosabban az általa elérhető lehetőségekről. Higgyétek el a kommunikáció csodákra képes!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!