Főzz kelkáposztás ételt! – 11. spórolási tipp

A kelkáposzta tipikusan téli étel, mert jól bírja a fagyot és a szárazságot, ezért át is teleltethető. Árát tekintve az olcsó alapanyagok közé sorolható be, ezért is került be a spórolási tippek közé. A kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak én a mély haragos zöld levelűeket kedvelem jobban. Nem savanyítható, mint a fejes káposzta, de ennek ellenére sok rétűen felhasználható.

Ha egy közepes vagy nagyobb fej káposztát vásárolsz, akkor abból két különböző étel is elkészíthető. A kelkáposzta ára, most januárban olyan 350 – 450 Ft/kg között mozog, egy fej átlagos méretű kelkáposzta 300- 500 Ft között megvásárolható már, érdemes a család létszámának megfelelő méretűt választani.

3-4 tagú családnak, már 0,8 kg-os fej is elegendő. Ha vásárolok kelkáposztát, akkor a külső, vastagabb, nagy sötétzöld leveleiből rakott kel készül, míg a belső, apróbb, halványzöld levelekből frankfurti leves. Ugyan az az alapanyag, mégis teljesen más karakterű étel készül belőle.

Rakott kelkáposzta bevásárló listája kb. 4-5 fő részére:

Rétegeléshez: kb. 300 g nagyméretű levél, mi jó káposztáson szeretjük – 105 Ft

Töltelékhez és tetejére:

Összesen: kb. 790 Ft egy főre kevesebb, mint 200 Ft és igazin finom ebéd vagy vacsora készülhet belőle.

Én is így készítem, ahogy ez a recept írja, annyi különbséggel, hogy lusta háziasszonymódjára, a hús lepirítása után, a rizst is hozzáadom, lepirítom, és azt öntöm fel vízzel.

Frankfurti leves

Bevásárló listája 4 személyre:

Összesen: 815 Ft, szintén egy főre kb. 200 Ft-ból jön ki.

Mi készíthető ezen kívül még kelkáposztából?

Címkék: , ,
Tovább a blogra »