365 spórolási tipp

Medvehagymás grízgaluska – 80. spórolási tipp

medvehagymaA medvehagyma tipikus szezonális zöldség. Nevét onnan kapta, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de a vaddisznók sem vetik meg egyébként. Akár magunk is szedhetünk.

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen érdemes felhasználni, mert szárítva gyógyhatásuk és az ízük is gyengül. Védett területeken kívül, nem tilos szedni így magunk is gyűjthetjük, akár egy kirándulás keretében, ami igazán takarékos megoldás, bár a piacon sem drága. Egy csokor medvehagyma kb. 100 Ft.

De óvatosan, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág leveleivel. A legnagyobb eltérés, a levél alakján túl, hogy a gyöngyvirág leveleinek, nincs fokhagyma illata.

Tárolása, vagy hogyan fogyaszthatjuk szezonon kívül is. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk. Célszerű több kisebb adagba lefagyasztani. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Sokoldalúan felhasználható, zsenge levelei salátának vagy kenyérre.  Főzeléknek, pestónak, húsokhoz mártásoknak, mint egy zöld fűszernövényt felhasználható.

Vagy akár ízletes levesbetét is készülhet belőle.

Medvehagymás galuska hozzávalói:

  • 20 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 5 dkg zsír
  • kisebb csokor medvehagyma

Elkészítése:

Tojássárgáját össze kell turmixolni a zsírral és a medvehagymával, hozzá kell adni a búzadarát és a sót.

Fehérjéből habot kell verni, és a tésztát fel kell lazítani vele.

Csaknem forrásban lévő sós vízbe kell kiszaggatni, majd addig kell főzni, amíg  a grízgaluskák, nem jönnek fel a víz tetejére.

Jó étvágyat!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!