365 spórolási tipp

Válassz körültekintően szagelszívót! – 171. spórolási tipp

elszívóHogyan válasszunk páraelszívót? Ugye van egy kereted, amin nem mehetsz túl! Ha még nem elegendő a pénzed a kiválasztott modellre, akkor még gyűjtögessél. Vagy a kivitelben kössél kompromisszumot, a teljesítményben viszont soha ne alkudozz, mert meg fogod bánni, de nézzük a részleteket.

  • Milyen teljesítményű legyen?
    • Számítsd ki a konyhalégterét!
    • Alapterület x belmagasság pl. 3 x 3,5 x 2,8 = 29,4 légköbméter.
    • Ezt az értéket szorozd be 10-el, ez fogja megadni a szükséges teljesítményt. 29,4 x 10 = 294 köbméter / óra teljesítményre lesz minimum szükség.
  • Főzési szokások figyelembe vétele: ha gyakran főztök több órán keresztül, akkor érdemes még ezt a teljesítményt megnövelni kb. 1,5 szeresére, ez kb. 600 légköbméterre növeli az igényt.
  • Ha nem tudod kivezetni az elszívót, akkor érdemes a teljesítményét további 20 %-kal megnövelni.
  • Ha már tudod a szükséges teljesítményt, akkor ízlésednek és pénztárcádnak megfelelően válassz elszívót az alábbi típusokból:
    • Hagyományos, szénszűrős: pici konyhákba, 100 – 400 légköbméter teljesítményű.
    • Kihúzható modellek: szekrénybe szerelhetőek, szintén kis konyhákba, 200 – 600 légköbméter teljesítményű.
    • Fali kürtős elszívók: nagyobb konyhákba, általában hagyományos ízlés, teljesítménye 400 – 500 légköbméter óránként.
    • Sarok elszívó: a sarokba elhelyezett tűzhelyek fölé, 500 – 600 légköbméter teljesítményűek általában.
    • Külső motoros páraelszívó: halkak hisz a motor kívül van és nagy a teljesítményük 850 – 1500 légköbméter (pl. amerikai konyhába).
    • Sziget elszívó: a konyhaszigetekhez, általában a teljesítménye 400 – 900 légköbméter közötti teljesítmény óránként.
    • Design párelszívók: speciális szerelést igényelnek, teljesítményük kb. 400 köbmétertől indulnak. Vigyázz nehogy kicsi teljesítményűt válassz!

Konyhai páraelszívó takarítása

Egy elszívó a párának, a hőnek és az olajos-, zsíros szennyeződésnek is ki van téve folyamatosan, ezért rendszeresen takarítani kell. Mivel nagy mennyiségű szennyeződés rakódik itt le, így havonta – kéthavonta illik elvégezni.

Mechanikus tisztítás kívül, belül:

Zsíroldó hatású tisztítószert érdemes választani, de teszteltem és nagyon jó szolgálatot tesz, a forró vizes citromsavas víz is, ha a környezetet is szeretnéd kímélni. A legtöbb páraelszívó rozsdamenetes acélból készül, így olyan tisztítószert érdemes választani, ami nem karcol. Ehhez a tisztításhoz én be szoktam vetni a kerámia laphoz adott pengés tisztítót is.

Zsírszűrő tisztítása:

Ha van mosogatógéped, akkor abban a legegyszerűbb és leghatékonyabb. Egyéb esetben marad a forró vizes és tisztítószeres zsíroldás. Mivel alumínium a zsírszűrő, ezért a mosogatógépes mosogatásnál elszíneződhet, de ez a későbbi hatékonyságát nem befolyásolja.

Szénszűrő cseréje:

Ez azoknál a páraelszívóknál van, amelyek nincsenek bekötve a szellőző rendszerbe. Ezt a szénszűrő filtert, 4-6 havonta ki kell cserélni.

Érdemesebb főzés előtt, már kicsivel korábban bekapcsolni és egy kicsivel tovább is járatni. Ha van rá lehetőséged, akkor egy jó kis kereszthuzattal, előtte és utána, akár rá is segíthetsz, hogy az ételszag, ne üljön meg a lakásban, a konyhában.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!