Válassz körültekintően szagelszívót! – 171. spórolási tipp

Hogyan válasszunk páraelszívót? Ugye van egy kereted, amin nem mehetsz túl! Ha még nem elegendő a pénzed a kiválasztott modellre, akkor még gyűjtögessél. Vagy a kivitelben kössél kompromisszumot, a teljesítményben viszont soha ne alkudozz, mert meg fogod bánni, de nézzük a részleteket.

Konyhai páraelszívó takarítása

Egy elszívó a párának, a hőnek és az olajos-, zsíros szennyeződésnek is ki van téve folyamatosan, ezért rendszeresen takarítani kell. Mivel nagy mennyiségű szennyeződés rakódik itt le, így havonta – kéthavonta illik elvégezni.

Mechanikus tisztítás kívül, belül:

Zsíroldó hatású tisztítószert érdemes választani, de teszteltem és nagyon jó szolgálatot tesz, a forró vizes citromsavas víz is, ha a környezetet is szeretnéd kímélni. A legtöbb páraelszívó rozsdamenetes acélból készül, így olyan tisztítószert érdemes választani, ami nem karcol. Ehhez a tisztításhoz én be szoktam vetni a kerámia laphoz adott pengés tisztítót is.

Zsírszűrő tisztítása:

Ha van mosogatógéped, akkor abban a legegyszerűbb és leghatékonyabb. Egyéb esetben marad a forró vizes és tisztítószeres zsíroldás. Mivel alumínium a zsírszűrő, ezért a mosogatógépes mosogatásnál elszíneződhet, de ez a későbbi hatékonyságát nem befolyásolja.

Szénszűrő cseréje:

Ez azoknál a páraelszívóknál van, amelyek nincsenek bekötve a szellőző rendszerbe. Ezt a szénszűrő filtert, 4-6 havonta ki kell cserélni.

Érdemesebb főzés előtt, már kicsivel korábban bekapcsolni és egy kicsivel tovább is járatni. Ha van rá lehetőséged, akkor egy jó kis kereszthuzattal, előtte és utána, akár rá is segíthetsz, hogy az ételszag, ne üljön meg a lakásban, a konyhában.

Tovább a blogra »