Napjainkban a technika nagy segítségünkre van, mert egy-egy idényzöldség fogyasztási idejét ki tudjuk tolni a fagyasztás segítségével. Ennek akkor vesszük a legnagyobb hasznát, ha saját kertünk van és bőven terem benne felesleg is, persze érdemes azon is elgondolkozni, hogy a szezonban olcsón vásároljunk pl. a piacon és úgy tegyük el télire.
Ráadásul fagyasztás során, főleg gyorsfagyasztás során a zöldségek vitamin tartalma nem, vagy csak minimálisan sérül. A gyorsfagyasztás lényege, hogy nagyon rövid alatt (akár néhány perc is lehet, amit persze házilag nem tudunk teljesen kivitelezni), sokkolászerűen kell fagyasztani. Gyorsfagyasztásnál apró jégkristályok keletkeznek (ugye a zöldségek víz tartalma 60-90 %), így felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal, azaz nem fog rengeteg vizet engedni. Míg ha lassan fagyasztunk, hűtjük az alapanyagokat, akkor nagyméretű jégkristályok keletkeznek és vizet enged, így élvezeti értéke jelentősen csökken a zöldségnek.
Ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni, már a fagyasztó vásárlásakor, amire még érdemes figyelni választáskor, hogy mekkora az a mennyiség, amit egy nap alatt maximálisan le tud fagyasztani.
Fagyasztás előkészítése, mindig hibátlan, egészséges zöldséget fagyasszunk, ezért először, ha szükséges válogassuk át, majd mossuk meg, végül a konyhakész állapotnak megfelelően hámozzuk, daraboljuk és adagokba fagyasszuk.
Jó pár zöldséget fagyasztás előtt érdemes blansírozni, azaz „forrázni”, röviden előfőzni. Lobogó, zubogó vízbe 2-3 percre betesszük (legjobb, ha szűrőben, mert így gyorsan ki tudjuk emelni) már konyhakészen, majd lecsepegtetjük, leszárítjuk a nedvességet, és így csomagoljuk. Zöldségek, amelyeket érdemes blansírozni: brokkoli, kelbimbó, karalábé, karfiol, kelkáposzta, káposzta, zellergumó, spárga, zöldborsó, zöldbab.
Csomagolni átlátszó dobozokba és zacskókba érdemes, így egyből látod, mi van benne. Érdemes ráírni a fagyasztási időpontot és akár a mennyiséget is. Készítsél listát is a fagyasztód tartalmáról, így fölösleges nyitogatás nélkül is tudod, mi van benne.
Extra tippek:
- Húslevesbe való zöldségeket vegyesen csomagoljuk, nagyon jól fog jönni, az előkészített és összeválogatott zöldségcsomag.
- Tököt, cukkinit már gyalulva tudunk eltenni, ugye itt ez a konyhakész állapot.
- Főzéshez való paprikát és paradicsomot, megmosva és szárítva tudunk eltenni. Ha utazás előtt vagyunk, csak dobjuk be a fagyasztóba az el nem fogyasztott paprikát és paradicsomot. Vagy ha csak egyszerűen kicsit puhább, fonnyadtabb már, mert télen jól fog jönni főzéshez.
- Gombát is tudunk hosszabb ideig tárolni a fagyasztóban, csak mossuk meg, szeleteljük fel és kevés citromos lébe mártsuk bele csomagolás előtt.
- Felaprított hagymát is tudunk fagyasztani, de ezt is adagokba tegyük meg. Jól zárd le, hogy a többi étel ne vegye át az erős illatát.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: