Ismerd meg a citromsavat! – 194. spórolási tipp

Miért is, mert olcsó és számos szintetikus anyagot, ki tud váltani a háztartásban. A citromsav természetes anyag, megtalálható a citrusfélékben és még jó pár gyümölcsben és zöldségben: pl. ribiszkében, vörösberkenyében, cseresznyében, málnában, szamócában, szederben is.

A citromsavat szintetikusan is elő lehet állítani. Ipari méretekben magas szénhidráttartalmú alapanyagokból (pl.: kukorica) állítják elő, melyet savtermelő fonalas penészgomba fajokkal fermentálnak bioreaktorokban.

Közhiedelemmel ellentétben, nem rákkeltő, ahogy a wikipédiában is olvasható: „A hiedelemmel ellentétben semmiféle rákkeltő hatása sincs. A szervezetben természetes úton előfordul, ráadásul a DNS-hez közel, nagy koncentrációban található, így ha rákkeltő hatása lenne, szinte az összes sejtünk ráksejtté alakulna. Mi több, ez az egyik legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag. Egyszerre akár 100 gramm is elfogyasztható belőle, bár az íze ilyen mennyiségben nem túl kellemes. A félreértés valószínűleg onnan ered, hogy fő eleme a citromsav-ciklusnak, amit más néven Krebs-ciklusnak (Hans Adolf Krebs fedezte fel az 1930-as években) is szoktak nevezni. Szerencsétlen módon a rák neve németül krebs, vagyis egy téves fordítás során Szentgyörgyi-Krebs-ciklus = rák-ciklus. Ebből következtetve a fordító (hibásan) rákkeltő hatást tulajdonított a citromsavnak.”

Mire is használható citromsav?

A természetes alapanyagú háztartásért, ismerd meg az ecet felhasználási módjait is.

Tovább a blogra »