365 spórolási tipp

Mit főzzek ma?

3 egyszerű tipp a sikeres menütervezéshez.

Hogy soha többet ne hagyja el a szádat: Mit főzzek ma?

Tele a hűtő, mégse jut semmi, de semmi az eszedbe.

Aztán amikor valamit kitalálsz, rá kell jönnöd, nincs minden hozzá és le kell ugrani a kisboltba.

Aztán, ha már arra jársz, meglátsz egy jó kis akciót, igaz, hogy kapribogyót soha nem esztek, de majd most! Olyan jó áron van.

Aztán ez a menütervezés teljesen kimerített, igazán megérdemelsz egy energiaitalt is.

A csoki jutalomról sem feledkezel meg, hisz olyan büszke vagy magadra, hogy végre kitaláltad, hogy mit főzzél.

Na és ha magadnak veszel valamit, akkor a gyerekeknek is kéne valamit vinni, meg apának egy sört estére.

A kosár már tele, de a pénztártól még visszaszaladsz, hogy végre az is bele kerüljön, amiért jöttél.

Mire hazaérsz már dél is elmúlt és még mindig nem tudsz, mit tenni a családi asztalra.

Ó majd vacsorára megcsinálod, amit kitaláltál…

Már a gyerek farkas éhes és aludnia is kellene, már mindenen csak hisztizik.

És akkor jön az isteni szikra, gyorsan dobjunk be egy pizzát a sütőbe és 20 perc múlva kész is lesz az ebéd. Milyen jó, hogy ilyen gondos voltál, hogy ezt is raktál a kosárba, biztos, ami biztos.

Aztán vacsorára, megint valami gyors kell, egy nap kétszer pizzát enni, nem is olyan vészes, meg ugye a gyerek is szereti, a párod meg egyébként is mást evett ebédre, neked meg oly mindegy csak pipáljad már ki a vacsora kérdését is.

Közben a megvett alapanyagok fokozatosan veszítenek az élvezeti értékükből, lassan a hűtő mélyén rohadnak, egyre kevésbé lesznek kívánatosak, végül már felhasználhatatlanok, és a kukába dobod.

Pedig olyan jó dolognak tűnt sok mindent összevásárolni és milyen jó érzés is volt, amikor tele volt a hűtő a sok finomsággal és kívánatos alapanyaggal.

Lassan közeledik a hónap vége, de még a lassabban a családi pótlék érkezése, igazi örökké valóságnak tűnik, mire a számládra megérkezik.

Így most még, éppen nincs is pénzed a hűtő feltöltésére, ugye így már igazi kihívás az ebéd kitalálása: Mit főzzek ma?

Hogy ez soha többet ne forduljon elő, hoztam, ma 3 egyszerű tippet a sikeres és gyors menütervezéshez.

  1. Első és legfontosabb, legyen egy koncepciód a menütervezéshez!

Mi is ez a menütervezési koncepció? Olyan irányelvek az étkezési szokásaidban, amit hosszútávon követni szeretnél. Pl. ne egyetek sok tésztát és krumpli, minden héten legalább egyszer egyetek halat, egyetek nyersen is zöldségeket, valamilyen saláta formájában, vagy egyetek rendszeresen hüvelyest. Természetesen, ha a családban van ételallergia vagy diétára van szükség, azt is vedd figyelembe. Hogy jobban értsed, mutatok, néhány olyan koncepciót, amit hús vér háziasszonyok raktak össze maguknak.

Vegyes, „csajos”, akár gyerekes családoknak:

  • Tészta nap, durum tésztából
  • Kiadós saláta
  • Húsos (esetleg belsőség)
  • Tartalmas leves
  • Nemzetközi ételek napja
  • „Tepsis” étel
  • Hal nap

Gluténmentes, szénhidrát csökkentett:

  • Hüvelyes nap (bab, borsó, lencse…)
  • Darált húsos
  • Zöldséges
  • Csirkés
  • Halas
  • Nemzetközi nap
  • Klasszikus menü

Ha szinte csak egy fajta húst eszel (pl. csirkemell), akkor érdemes köret alalpján:

  • Saláta köret
  • Krumplis nap
  • Tésztás
  • Gyümölcsös (szósz vagy leves)
  • Egyéb gabona féle (pl. köles, hajdina, quinoa…)
  • Rizs
  • Leves + zöldséges

 

  1. A koncepciódnak megfelelően készítsél étellistát a családod által szeretett ételekből!
  2. Ha csak két naponta főznél, a heti koncepciót, húzd szét két hétre.

Itt pedig még több minden tudhatsz meg a menütervezés alapjairól, ahol 10 különböző, változatos koncepciót és 33 hétre elegendő konkrét menütervet találsz, olyat, amit házi asszonyok, anyukák, hétről hétre főznek a családjuknak.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!